Astazi iti voi vorbi despre un subiect foarte la moda si anume arta digitala sau NFT. Pentru inceput iti propun sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne intoarcem cu 11 ani in trecut.
Suntem in anul 2011 an in care moneda Bitcoin a cunoscut cea mai mica valoare (0,32 $) din intreaga sa istorie de 13 ani. Sa presupunem ca in acea perioada, la sfatul uni prieten, ai cumparat si tu 100 de bitcoini cu “fabuloasa” suma de 32 de dolari.
Revenind in prezent, daca astazi ai vrea sa cumperi sau sa vinzi un bitcoin pretul se invarte in jurul sumei de 42.000 $ (atat este cursul in ziua in care scriu articolul).
Inmultind aceasta suma cu cei 100 de bitcoini cumparati de tine rezulta o suma formata din 7 cifre adica 4.200.000 $.
Cum te-ai simti sa stii ca ai aceasta suma de bani in cont? Cam ce ai putea face cu ei? Ce ti-ai cumpara? Cum ti-ai putea ajuta familia?
Inchizand exercitiul de imaginatie si revenind cu picioarele pe pamant, nu-i asa ca este frustrant sa vezi cum a trecut pe langa tine o oportunitate atat de mare fara sa o bagi in seama?
Trebuie sa iti marturisesc ca am facut si eu exercitiul si la final nu a fost deloc placut.
Vestea buna este ca istoria se repeta doar ca de data aceasta in loc sa investesti in Bitcoin poti investi in NFT-uri.
Mare atentie!!! Sper ca nu te apuci acum sa iti investesti toti banii in NFT-uri. Mai ales nu investi banii pe care nu iti permiti sa-i pierzi. Piata NFT la fel ca si piata Crypto este una foarte volatila si fara cunostinte serioase in ceea ce priveste tranzactionarea ai sanse mari sa pierzi toti banii.
Probabil te intrebi cum poti sa pierzi banii? Foarte simplu, pe internet exista o multime de site-uri de tip scam si daca iti conectezi portofelul virtual la unul dintre ele te poti trezi cu el gol (mai multe detalii despre portofelul virtual gasesti mai jos).
O alta modalitate prin care poti pierde bani este sa investesti in colectii de NFT-uri care nu au in spate o echipa si un proiect foarte solid sau care nu au o utilitate.
In continuare vreau sa vorbim despre ce sunt NFT-urile si cum pot fi ele utilizate. Primele NFT-uri au aparut pe blockchain-ul Ethereum in anul 2015. Prescurtarea NFT vine de la Non Fungible Token care, in romaneste, inseamna Jeton Nefungibil.
Pentru exemplificare bancnotele sunt fungibile. Daca eu iti dau o bancnota, de 10 lei, imprumut tu nu esti obligat sa imi restitui aceeasi bancnota. Imi poti da o alta bancnota si datoria este platita.
Materiile prime, cum ar fi gazul, fierul, argintul , sunt fungibile pentru ca nu conteaza de unde au fost extrase compozitia lor este aceeasi.
Non-fungibil inseamna exact opusul. Ceva unic care nu poate fi inlocuit cu un altul similar. Un tablou pictat de Grigorescu este Non-fungibil.
In concluzie, ca si detinator al unui NFT, inseamna ca poti dovedi ca detii acel bun digital care este autentic si imposibil de falsificat. Mai exact ai un certificat de autenticitate digital, care arata ca tu esti proprietarul acelui activ.
Fiecare NFT are atasat un fisier digital care contine o fotografie, o reprezentare grafica, o melodie, un video sau orice altceva care poate fi convertit intr-un fisier digital.
Acum dupa ce am vazut ce sunt NFT-urile as vrea sa vorbim despre modul in care pot fi utilizate. Primul si cel mai popular domeniu in care au fost utilizate NFT-urile este legat de jocurile video. Ele sunt folosite pentru a reprezenta bunuri virtuale in anumite jocuri.
De asemenea, unele colectii, la achizitionarea unui NFT, iti ofera acces gratuit intr-o aplicatie atata timp cat detii drepturile de proprietate asupra acelui NFT.
O alta intrebuintare este aceea a biletelor NFT. Ele difera de cele obisnuite si au o multime de avantaje:
- Reduc posibilitatea de falsificare
- Ofera o experienta antrenanta participantilor la evenimente
- Un billet NFT isi poate creste valoarea dupa eveniment
Lista poate continua la nesfarsit pentru ca NFT-urile sunt compatibile, aproape, cu orice industrie. Din acest motiv tot mai multe companii si personalitati doresc sa isi asocieze imaginea cu acest domeniu.
Acum poate te intrebi de ce ai nevoie pentru a tranzactiona NFT-uri? In primul rand ai nevoie de un portofel virtual (wallet) pe care il vei alimenta cu cryptomonede. Unul dintre cele mai populare portofele virtuale este MetaMask.
In al doilea rand ai nevoie de o platforma de tranzactionare a NFT-urilor. Cea mai mare platforma, la nivel global, din acest domeniu, este OpenSea.
Majoritatea tranzactiilor de pe OpenSea se desfasoara in moneda digitala Ethereum. Pentru a cumpara Ethereum si ai transfera in portofelul MetaMask poti utiliza binance.com cea mai mare platforma prin intermediul careia se tranzactioneaza crypto la nivel mondial.
Pentru analiza colectiilor NFT si a echipelor din spatele lor vei avea nevoie de un cont pe Twitter si unul pe Discord. Despre Twitter probabil ai aflat deja ca a fost cumparat de Elon Musk cu 44 de miliarde de dolari. Din acest motiv cred ca in urmatorii ani Twitter va juca un rol important in piata Social Media.
Prin intermediul grupurilor de pe Discord fondatorii colectiilor comunica cu fanii si cu detinatorii de NFT-uri din respectivele colectii.
Pentru ca ne apropiem de finalul articolului am pentru tine inca o veste buna. Iti ofer sansa sa vizionezi un training gratuit despre NFT-uri.
Trainingul este sustinut de Alex Huditan fondatorul comunitatii Amazonienii. El vinde produse fizice pe Amazon din anul 2014 si a lansat 9 produse, sub acelasi brand, care i-au adus vanzari de peste 4.000.000 de dolari.
Din ianuarie 2022 el a inceput sa tranzactioneze zilnic NFT- uri. A pornit cu o investitie de 1500 de euro si in doar o luna a realizat un profit de 10.000 de euro.
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre cum a procedat te invit sa intri aici: Video Alex Huditan si sa vizionezi trainingul gratuit.
Acum ca am ajuns la finalul articolului imi poti lasa un comentariu mai jos in care sa imi spui parerea ta despre cum crezi ca o sa evolueze piata NFT pe viitor.